La tioanada dels Reis i el Sant.

15:01:00

Fa un més i mig enrere teniem la polèmica servida: Castanyada o Halloween. Doncs ara ja tornem a estar amb les mateixes, però per partida triple: Tió, Nöel o Reis?
Doncs el primer, el Tió, és el de tradició més estrictament catalana. A mi, és el que més m'agrada, però no us penseu que és per qüestions catalanistes, ni de país, ni de tradició pura i dura. No. La raó és l'originalitat del fet. A casa, des de ben petit, ja celebràvem el "cagatió" tots els dies 25 de desembre just avans de fer el dinar de Nadal (mentre s'anava preparant el "banquet"). Amb els anys ho vam acabar fent el 24 al vespre.
La majoria de pobles del principat, fan una gran cagada tots els 24 de desembre, on tots els nens s'armen amb el seu bastó i li donen cops fins que el pobre tronc acaba defecant una bosseta, generalment, plena de llaminadures. Bonica tradició. Però pareu compte! Cal alimentar-lo durant els dies de l'advent, sinó no caga!
Simultàniament, i mentre tothom està dormint, ens entra a casa un venerable ancià amb un sac plè de regals per a tothom.
En aquest cas a casa no solíem fer servir aquesta fórmula, de tradició Nord-europea (de fet el Pare Nöel o Santa Claus no és ningú més que el Bisbe Sant Nicolau, però igual que la festa pagana del Halloween, ha degenerat en el vell regordet vestit de vermell -gràcies als publicistes de Coca-Cola). Curiosa tradició.
I la més important en la península: Els Tres Reis d'Orient. Melcior, Gaspar i Baltasar. I no son pas el Mauri, el Joan ni el Purcel...
Aquest sempre arriben mentre dormim, la nit del 5 al 6 de gener, i lluny de portar Mirra, Or o Encens, duen moltes joguines, perfums i roba.
És possiblement la tradició preferida entre les altres dues. A mi m'agrada molt, però com ja he dit, el Tió els supera.
Per cert, els tres Reis eren tots blancs... El negre apareix cap al gòtic...
Bon Nadal a tothom.

You Might Also Like

0 comentaris

Translate

Google+